Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Кой и защо така усърдно плюе по Майка България?

от Агенция Имоти Варна

Разгледайте офертите на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА

Преди няколко дни наш руски клиент в частен разговор ни помоли да бъдем откровени и да му отговорим(да си признаем)на въпроса: наистина ли комисионните в България са 45% от стойността на имота, който се купува. След кратък разговор, в който посочихме -от една страна – колко голяма е конкуренцията в бранша, а от друга-че ако комисионната е толкова голяма, то собствениците и строителите ще си продават сами имотите, без да ползват за това и агенции, човекът разбра, че такъв размер на комисионната е немислим.

Въобще въпросът на клиента щеше да е много забавен, ако не знаехме произхода му.

Още от началото ще кажем, че от известно време в Русия се наблюдава тенденция за разпространяване на невярна и очерняща името на България информация, що се касае до сектора на недвижимите имоти. Постарахме се да систематизираме и анализираме излизащата информация и направихме заключение, че публикациите се правят целенасочено и имат за задача да отклонят от България руските граждани, желаещи и имащи възможност за покупка на имот зад граница. Кой, според нашия анализ, ни прави този черен PR.

1.Големи руски агенции, които не работят с имоти в страната ни и са заложили на други страни: Испания, Италия, Турция и т.н. Виждайки, че България от дълго време е №1 сред руските купувачи на недвижимости, те усърдно преиначават фактите и правят неверни и плашещи публикации.

2. Страни, които са ни конкуренти и се борят за привличане на руски купувачи(и туристи), също вероятно работят за лошата репутация на България.

За съжаление трябва да отбележим, че и нашите медии с удоволствие и безкритично препечатват такава невярна и понижаваща репутацията на страната ни информация.

С още по-голямо съжаление и удивление ще отбележим, че такъв черен PR се поддържа и от НСНИ(браншово сдружение на агенции за недвижими имоти с ок. 200 членове). Това сдружение води политика за ограничаване достъпа до професията брокер и създаване на монопол на десетина фирми от НСНИ над целия бранш. Изхождайки от този си псевдо интерес, представляващите това сдружение преповтарят всяка негативна информация с цел да докажат колко навременен е един закон, предложен от тях и целящ “въвеждане ред в бранша”.

Ето и конкретният случай, за който става въпрос по-горе:

Това е Игор Индриксонс, самоопределящ се за експерт в областта на международните инвестиции в недвижими имоти. Може да не ви се вярва, но той твърди, че е консултант на големи инвестиционни фондове, хедж фондове, банки и големи частни инвеститори в Лондон и Русия и е структурирал инвестиционни портфейли на обща стойност от над $ 1 млрд.

Този твърде млад човек от картинката, на когото незнайно защо много руски медии засвидетелстват специално внимание, разпространява в Русия следната информация: заради незавършени обекти и падане на цените, над 60 000 руснаци са загубили своите пари до 2008г. , като при това ставало въпрос за 15-20 млд. долара!!! Безумна и невъзможна цифра. По-късно информацията бе видоизменена и много руски медии публикуваха класация на ТОП-5 на страните, където руските купувачи са “изгорели”, като България, благодарение на тази информация, беше на първо място. При това беше добавена и констатацията, че комисионните на агенциите за недвижими имоти у нас били фантастичните 40-45%.

Не е нужно човек да е някакъв специалист, за да разбере защо тази информация е безумна и абсолютно невярна.

Първо-излиза, че средната цена на купен от руските граждани имот в страната ни е 333 000 долара. Просто без коментар.

Второ, на всеки е ясно, че 60 000 руски купувачи на недвижими имоти в България до 2008 г. изобщо не е имало. Излиза, че измамените купувачи са много повече от купувачите-смешно.

Всъщност, колко са имотите, закупени от руснаци у нас. Истината е, че никой не може да каже и че официални данни няма! Прави впечатление, че когато се посочва някаква цифра, медиите се цитират една друга и достигане до източника на информацията е почти невъзможно. Например, наша медия цитира авторитетен руски портал, той пък други издания и накрая се стига до някаква публикация в авторитетен вестник от САЩ, който пък се позовава на наш брокер. През м. юли 2012г., на международен семинар в курорта „Слънчев бряг“, организиран от Нотариалната камара на България и Федералната нотариална палата на Русия, тогавашният заместник-министърът на правосъдието Деница Вълкова обяви, че над 337 000 руски граждани и юридически лица са придобили недвижими имоти в България. Навярно се е имало в предвид, че такава цифра руски граждани(ако е вярна) ползват някакъви облекчения за влизане в страната ни, защото са собственици на имоти или техни съпрузи, деца, родители и т.н.. Но после интерпретациите в медиите бяха:Руснаци са купили 337 хиляди недвижими имота в България. За сведение ще посочим, че приблизително толкова общо са жилищата във Варна, Пловдив и Бургас. Според Агенцията по вписване, през 2011г. (годината преди посочване на тази цифра) в Бургас са изповядани общо ок. 6000 сделки, а във Варна -ок. 10 000. От посочените факти става ясно, че цифрата за 337 000 имота, купени от руснаци, която се върти в публичното пространство е пълен абсурд.

Според нас, имотите, купени от руски граждани в България са няколко пъти по-малко от посочената цифра. Но в края на краищата е добре официалната статистика да даде своите цифри, за да не се правят спекулации и свободни интерпретации по въпроса.

Много е интересно, че никой по никакъв начин не реагира на такива отрицателни, но много лесно оборими писания в руските, а и в нашите медии. В края на краищата тук се засяга авторитетът и доброто име на страната ни, ако щете и брандът, марката България. Освен всичко останало, това има и сериозни икономически последици- по-малко туристи и по-малко чужди инвестиции в недвижими имоти.

 Разгледайте офертите на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА