Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Къща или апартамент във Варна?

от Manahov

Купуването на собствено  жилище е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на човек. Но когато дойде времето да избираме, можем да изпаднем в големи дилеми и затруднения относно вида на имота, който да закупим.

Дали да бъде апартамент в хубав квартал във Варна или пък къща в покрайнините на града, а защо не и в някое от близко разположените села? Решението може да се окаже доста трудно.
И двата вида имоти си имат своите предимства и недостатъци.

Разбира се всеки човек си има своите предпочитания. Едни  обичат практичността на апартамента, а други обожават усещането за простор в къщата и свободата да променяш и твориш. Има и такива хора, за които не е толкова важно дали ще живеят в къща или панелка във Варна. От по-голямо значение е да бъдат с любимия си човек.

Но все пак ще разгледаме плюсовете и минусите на къщата и апартамента.

НОВОПОСТРОЕНА КЪЩА В С.О. ЗЕЛЕНИКА, ВАРНА

НОВОПОСТРОЕНА КЪЩА В С.О. ЗЕЛЕНИКА, ВАРНА

Къщата:
Животът в къща несъмнено ще ви дари с усещането за простор и независимост. Когато ви дотегне да стоите вътре, винаги можете да излезете навън в градината, на свеж въздух. Особено, ако е хубаво времето, вместо да се затворите между четири стени. Там можете да стоите цял ден и да се радвате на слънцето.
Къщата ще ви накара да забравите за чувството, че се намирате в затвор. Наличието на собствен двор ви дава възможност да си направите цветна градина, да си сеете различни видове зеленчуци и да си поставите барбекю. Общо взето двора си може да го направите малък рай, с красиви цветя, беседка, люлка и т.н.

Не бива да забравяме да споменем, че всеки член на семейството може да има собствена стая. В къщата има просторна и удобна кухня, бани, тераси и т.н… Не се налага да си търсите постоянно място за паркиране, след като се приберете от работа. Друго важно предимство на къщата е, че нямате съседи под или над вас, които да ви вдигат постоянно шум. Няма да се налага да ставате живи свидетели на съседските скандали. Освен това ще си спестите безкрайните спорове за ток, ремонти, обща вода и др. Къщата винаги можете да я промените според вашите вкусове и предпочитания и да я направите по-голяма.
Но естествено къщата си има и някои недостатъци, като големите разходи за поддръжка  и сметките за ток и вода. За да имате красив двор и градина се изисква доста време и грижи, както и пари.

Дали апартаментът е по-добрият вариант?

Едно от основните предимства на апартаментите е, че са разположени в жилищни квартали, където има изградена добра инфраструктура. Семействата с деца са доста улеснени от наличието на детски градини и училища и големи хипермаркети. Също така апартаментът е с по-малки размери от една къща, а това намалява значително месечните сметки и разходи по поддръжка (когато не се налага да му правите цялостен ремонт).
Минусите са, че сте доста ограничени от към направата на промени по жилището. В доста случаи няма достатъчно място за всичките ви вещи. Принудени сте да търпите постоянните ремонти в или около блока. Винаги ще се намери някой съсед, който да ви дразни със силна музика и шум, точно когато най-много имате нужда от сън. Също така често ставате свидетели на нечий скандали и кавги.

В тази статия изведохме минусите и плюсовете на това да живееш в къща и апартамент. Кое от двете ще изберете, зависи изцяло от вас!