Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

На кой етаж да си купим жилище във Варна?

от Manahov

Добър апартамент във Варна може да се намери винаги

Добър апартамент във Варна може да се намери винаги

Един от главните проблеми изникващ  пред всеки,  който реши да си купи апартамент в голям жилищен блок във Варна, е  на кой етаж да бъде новият дом.

В действителност това може да се окаже трудно решение, тъй като всеки етаж си има своите плюсове и минуси. За да можем да улесним максимално избора ви, тук ще разгледаме положителните и отрицателните страни на различните етажи от един блок.

Нека започнем от ниските етажи, но изглежда ще изброим повече минуси, отколкото положителни неща.

Обитателите на ниските етажи са принудени да дишат постоянно замърсения въздух от преминаващите превозни средства. Прахолякът и мръсотията пред блока достигат и до апартаментите от първите нива на блока и буквално жилището се наводнява с прах.Освен това автомобилите се паркират под прозорците, което е предпоставка за постоянен шум от работещи двигатели, аларми и т.н. Терасите трябва да бъдат целите в решетки, за да не ставате жертва на чести грабежи. Това е доста потискащо и ви кара да се чувствате като в затвор. Също така се чуват комшийските разговори пред блока и децата, които си играят отпред. Понякога живеенето на втория и третия етаж може да се превърне в истински ад, ако на нежилищния първи етаж се намира заведение.

Обитателите на първите етажи имат основното предимство, че не се налага да ползват асансьор и не плащат за него.

Като обобщение можем да кажем, че ако под прозорците на първите етажи има голям паркинг, магазин или голям булевард по-добре си купете жилище по-нагоре. Ако ли пък отпред има тихо дворче и малко паркче, то не се замисляйте и взимайте апартамент на долния етаж.

С право можем да кажем, че средните етажи са най-търсени и най-купувани. Единственият им главен недостатък е, че отвсякъде имате съседи – и отгоре и отдолу могат да ви вдигат такъв шум, че да се чудите какви тапи за уши да си купите. Ще прибавим и шума от асансьора. Но като цяло имотите разположени по средата на жилищните блокове във Варна са най-популярни.

Високите етажи също си имат своите плюсове и минуси. Ще започнем с положителните неща. Ако живеете на последния етаж много по-малка е вероятността да станете жертва на кражба (не че е невъзможно!). Също така няма никакъв шум отгоре – никой не скача и не тропа над главите ви. В допълнение ще кажем, че имате изобщо някаква гледка и въздухът е сравнително чист. Лятото можете да си отворите широко вратата на балкона , без да се притеснявате, че съседите отсреща ще виждат всичко каквото правите.

Лошото е, че като сте на горните нива сте подложени на постоянни риск от протичане на тавана и ще се налагат ремонти на покрива през няколко години. Също така жегите стават нетърпими. Решението може да бъде климатик, но пък ще имате повече разходи за ток. Другата неприятна черта е, че в случай на пожар евакуирането става много бавно.

Последните етажи обаче не са подходящи за възрастни хора. Ако няма ток или е развален асансьора, предвижването до дома може да се окаже голям проблем.

След всичко казано дотук, всеки трябва сам за себе си да реши на кой етаж предпочита да живее. Като цяло апартаментите на първите и последните етажи са по-евтини, а на средните етажи по-скъпи.