Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Сега ще ви е много по-лесно да си закупите жилище във Варна

от Manahov

ДВУСТАЕН, ЛК ТРАКИЯ, ВАРНА

ДВУСТАЕН, ЛК ТРАКИЯ, ВАРНА

Ако сте решили да си закупите ново жилище, сега ще ви е доста по-лесно да си го позволите, тъй като през 2011 г. имотите са достигнали своята най-ниска стойност  за последните шест години. Според специалистите, ако в едно младо семейство и двамата възрастни работят и заделят настрани по-голямата част от общия доход, то те ще могат само за 3.5 години да изплатят кредита, който са теглили.

В световен мащаб се е наложило схващането, че покупката на едно жилище е „възможна“,  ако общата му стойност  е под  три пъти годишния доход на дадено семейство. Брокерите заключват, че България отговоря на това „правило“.

През 2007 година българските купувачи  са били най-активни. Сега те отново могат да се замислят над  възможността да се сдобият с нов дом. От поевтиняването на апартаментите  имат шанса  да се възползват главно хора, които по времето на криза не са изгубили работната си позиция и имат постоянен доход. На този етап може би е по-изгодно да си вземеш жилище на изплащане, отколкото да живееш под наем – парите, които се дават за наем, могат да се използват за погасяване на месечните вноски по заема.

Към момента сградите, които са ново строителство,  представляват  по- малко от  една десета  от реализираните сделки с продажба на имоти във Варна.  Пикът на закупуване на такива имоти е бил през 2009 година, когато значителна част от зданията са били завършени и готови за живеене.