Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Имотите във Варна са поскъпнали с близо 240% за последните 10 години

от Manahov

Варна е "златен град" - и римляните са го разбрали като са градили и живяли тук

Варна е "златен град" - и римляните са го разбрали като са градили и живяли тук

Проучване на българска фирма за недвижими имоти показа, че за последното десетилетие цените на имотите в страната, са скочили с приблизително 200%.

Най-голям ръст на стойностите са отчетени във Варна – цели 240%, което до известна степен се обяснява с факта, че градът е морски курорт и е предпочитана дестинация за закупуване на ваканционен имот.

Силистра пък бие всякакви рекорди сред по-малките населени места у нас. Там завишаването е с цели 330%, след това се нарежда Търговище с 310% и Кърджали с 308%.

В София поскъпването на жилищата е по-малко осезаемо, в съпоставка с увеличението  на територията на цялата страна за последните 10 години – около 170%.

Според  данните от това изследване на недвижимия пазар, ежегодно  от 2000 г. насам, имотите в България са поскъпвали средно с 11.65%. Тази статистика ясно ни показва, че дори и във време на финансовата криза и сериозен спад в цените, жилището си остава най-сигурната инвестиция.

За периода 2000 -  2010 година, недвижимите имоти са били най-скъпи през третото тримесечие на 2008 година. След това последва сериозен спад в продажбите на имущество,  а  и цените също тръгнаха стремглаво надолу.

В София, обаче  имотният пазар се задържа най-стабилен за разлика от другите големи градове в България, като Варна и Бургас, където през 2009 година цените паднаха, а пък на следващата година се вдигнаха  отново.

За последното десетилетие най-много реализирани продажби на имоти във Варна и София са осъществени през 2007 година.