Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Фактори при формирането на цените на недвижимите имоти във Варна

от Manahov

При формирането на цените на недвижимите имоти във Варна винаги се отчитат няколко фактора.

Първо – този морски бряг е в централната част на българското Черноморие.
На второ място – Варна е вторият по значение град в България и е морската столица на страната.

Това включва: действащи морски пристанища, международно летище и друга инфраструктура характерна за градовете с такъв статут. Ясно е, че другите градове по морското крайбрежие на България, губят битката, ако изобщо имат намерение да се съревновават с Варна.

Цените на имотите във Варна винаги са били с 15-20% по-високи в сравнение с другите градове в България. Дори цените на имотите в административната столица на страната – София и в ски курортите са по-ниски от варненските (за справка данните на Националния статистически институт). Финансовата и икономическа криза направи корекции в ценовия диапазон на стойността на имотите, но по същество съотношението на цените не се е променило.

Боксониера в идеалния център на Варна - Операта
Боксониера в идеалния център на Варна – Операта

Най-евтините апартаменти във Варна, които можеха да бъдат закупени до преди 2009 година, струваха в порядъка на 28 000 – 30 000 евро (700 – 1000 евро кв.м.) Това са апартаменти с една спалня с кухненски бокс (боксониери) или подобни такива разположени в приземния етаж на нови сгради и по-подходящи за офиси отколкото за живеене.
В момента цените на този тип „жилища” държат цена (кликнете върху снимката). Апартаментът, може да се отдава под наем не само през активния туристически сезон, а целогодишно.

Високото търсене на жилища под наем във Варна, повишава привлекателността на недвижими имоти и държи ценовия диапазон доста високо, въпреки кризата.

Цените на имотите за бизнес във Варна не са се променили много. В центъра на града и в момента те започват от не по-малко от 700 евро кв. м. Това е свързано със значителното търсене на такива имоти, въпреки финансовата криза. Финансовата криза почти не оказа влияние върху стойността на търговските имоти в Тракия, Централния пазар, пазар Чаталджа, където активно се строят както жилищни, така и търговски и офис имоти. Цената на новото строителство в тези райони е 700 – 800 евро кв. м. По високи са цените на офисите.

Цените на по-старите жилища във Варна, не се отличават много от тези на новопостроените (разликата е не повече от 10%), това е свързано с културното значение на града.

Цената на земята за строителство във Варна, не само, че не намалява, но на практика, вече почти не се предлагат терени. Все още има предложения в покрайнините на града, на повече от 10 км. от центъра (Аспарухово, Галата, Боровец-юг, Боровец-север, Виница, Траката) цената на земята в тези райони започва от 25 евро кв. м. На подобни цени, земя за строителство се предлага и в предградието Аксаково. Варна като град с развита инфраструктура, е доста по-малко податлив на финансовата криза в България. Жилища и търговски обекти (включително високи сгради) във Варна не бяха спрени. По скоро част от тях се строиха с по-бавни темпове.

Като се има предвид, че през 2011 г. в България се очаква икономически растеж, може да се каже, че броят на инвестиционните проекти във Варна, ще ще увеличава.

Петко Литов