Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Поглед към пазара на недвижими имоти във Варна и прогноза за развитието му

от Агенция Имоти Варна

21.11.2010г         Разгледайте офертите на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА

От екипа на Агенция Имоти Варна

ivlog.JPGИскаме веднага да направим следната уговорка- смятаме, че никой не може да предвиди бъдещето и употребяваме думата „прогноза” повече като предположение и вече „настъпило бъдеще“,  а не като предсказание. По-надолу ще нахвърлим някои наши мисли и наблюдения по темата.

Измина един драматичен и отрезвителен период за сектора на недвижимите имоти. За 20 години преход, това е първата добре изразена циклична криза в икономиката ни. Колкото и да е неприятна, може да се каже, че кризата оздрави и оптимизира бранша. Имаше фалити, закриване на фирми, сливания и т.н., но крайния резултат е положителен- по-гъвкави и по-ефективни икономически субекти. Английските купувачи на имоти изведнъж се оттеглиха , а на мода излязоха руснаците. Усилията на строителните предприемачи и агенциите за недвижими имоти се насочиха към родния и руския пазар. Може да се каже, че българp1000618-small.JPGските компании проявиха гъвкавост, иновативност и нюх, ориентирайки се в новата обстановка. Няма друга страна, която да е стъпила по-здраво на руския пазар на задгранични имоти от България. Всички възможни рекламни канали са доминирани от нашите фирми, на международните имотните изложения в Русия най-много участници има от България. В много руски градове вече има и отделни специализирани изложби само за български имоти.

Определено промяна има и в мисленето на другите субекти на пазара-купувачи и продавачи-физически лица. Хората вече са по-малко склонни да вярват в чудеса- че ще купят нещо добро почти без пари или ще продадат имота си над установените в момента пазарни нива.

Ситуацията в момента на варненския пазар е малко по-различна от тази в страната. Общо взето, този пазар, по различни причини, беше по-малко засегнат от кризата.

Какво може да се очаква в бъдеще на варненския имотен пазар? Определено може да се каже, че пазарът на апартаменти се стабилизира и най-вероятно ще започне да расте. В последната година и половина -две, строителството в града почти замря, съответно предлагането на апартаменти ново строителство силно намаля. Малко са и новозапочнатите проекти. В същото време осезаемо започва да се усеща желанието на банките да дават кредити. Това, от една страна, се случва, защото има доста депозити в банките (домакинствата към края на септември имат ок. 27млрд. лв, а фирмите са депозирали ок. 19 млрд. лв). Забелязва се и повишаване на депозитите на чуждестранни кре897342_19933331-small.jpgдитни институции, които към края на септември са почти 10 млрд. лв. Това, естествено, води до по-високо кредитно предлагане и то при все по-изгодни условия. От друга страна, много хора имат и ще имат нужда от ново или по-голямо жилище, а купувачите (разбрали, че краят на света за сега се отлага) вече стават по-смели. Събрани тези три факта- повишено и по-изгодно предлагане на ипотечни жилищни кредити, по-слабото предлагане на новопостроени апартаменти и повишената активност на купувачите, постепенно ще доведе до повишаване на цените на жилищата във Варна. Предполагаме, че в първия етап това ще стане плавно, но когато тенденцията се очертае ясно и е видима за всички, е възможно да се получи известна нервност на пазара. Повечето от сделките вече ще се сключват с участието на банките, които сигурно ще продължат да облекчават условията за отпускане на кредити. Не сме съгласни с твърденията на много анализатори, че с продажбите на зелено вече сме приключили завинаги. Напротив, очакваме в бъдеще да има добър интерес към такива проекти на утвърдени строители. При коректност и от двете страни, това е един много добър начин за сдобиване с жилище и правене на бизнес. Купувачът получава по-евтин дом, а предприемачът строи с парите на клиента и има осигурен пазар. От друга страна, предполагаме, че строителните предприемачи ще бъдат по-внимателни в избора на своите проекти-местоположение, инфраструктура, условия за обезщетяване на собствениците на парцела или цена на терена при закупуване. Искрено се надяваме, по някакъв начин, частния интерес да бъде привлечен за общо благо и при изграждане на инфраструктурни проекти в града ни, което освен, че ще повиши качеството на живот, косвено ще повлияе и на цените на недвижимости. И последно, купувачите ще бъдат все по-взискателни и внимателни при избора си на недвижим имот. Местоположението и заобикалящата инфраструктура, съседи, озеленяване и т.н. ще бъдат все по-решаващи при избора им. При това, те все по-често ще се обръщат към агенциите за недвижими имоти за професионална помощ и броят на сделките, сключени с помощта на посредник постепенно ще достигнат средните нива в Европа.

В заключение ще кажем, че на тази публикация не трябва да се гледа, като на съвет за икономическо поведение. Тук просто сме изложили нашите виждания по засегнатите въпроси.

Разгледайте офертите на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА