Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Имоти без комисионна, с 0% комисионна от купувача или може би КАК ДА КУПИМ ПО СКЪПО !?

от Агенция Имоти Варна

От екипa на Агенция Имоти Варна

ivlog.JPG

Напоследък някои агенции се рекламират по този начин-или че работят без комисионни или че вземат комисионна 6 % само от продавача.На всички е ясно, че агенциите, за да се издържат и да вземат заплати служителите и собствениците им, е нужно да получават възнаграждение за услугите, които предлагат. Т.е. вариант без комисионни е изключен и въобще няма да бъде обсъждан тук.

Единият от случаите, когато е възможно агенциите да не вземат комисионно възнаграждение е при продажба на имот, в цената на който е каклкулирана достатъчна отстъпка от продавача. Обикновено в такива случаи имаме даване

kapan_za-mishki.jpgна изключителни права за продажба (ексклузивни права) и продавачът обикновено е строител или инвеститор. Това е масова практика у нас и по света и е един много добър и цивилизован начин за продажба на имот.

 Ще се спрем на втория широко рекламиран от някои агенции вариант- 0% комисионна от купувача. На пръв поглед това е едно и също с първия вариант. Само че тук продавачът почти винаги е частно лице и от него се иска заплащане на 6 % комисион.

 Интересен е въпросът – какво печели купувачът от това, че няма да плати комисионна на агенцията, която му посредничи при покупката. Отговорът е, че нищо не печели и, че даже ще загуби. Първо, на всички е ясно, че независимо кой дава комисионната на агенцията, нея в крайна сметка я плаща купувачът. Но заявявайки, че не работят зa купувача, защото не вземат нищо от него,  посредниците нямат и ангажимент и

kapan_mishki_otv.jpg

отговорности към него, което означава, че за да е сигурен в своята правна защита, купувачът трябва да си наеме адвокат или евентуално друга агенция. Получава се така, че  клиентът пак си плаща, но не получава нищо насреща. Второ, при евентуални преговори по първоначално обявената цена, посредниците биха били на страната на продавачите (от тях вземат комисионната си) или в най-добрия случай неутрални, но в никакъв случай няма логика да се намесят на страната на купувача. Като краен резултат може да се очаква по-малко намаление на цената на продавания имот и по-неизгодни условия за купувача.

 Може да се обобщи, че твърдението 0% комисионна от купувача е в негов ущърб и, че в почти всички случаи ще доведе до по-скъпа, с по-неизгодни условия и по- несигурна сделка за него.

За тези, които не са познали,  устройството на картинките е КАПАН ЗА МИШКИ, тип направи си сам. Предимството му е, че сиренцето може да се използва многократно, тъй като мишката никога  не достига до него.

Разгледайте офертите на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА