Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Недвижими имоти-всички говорят ! Финансова криза и хипохондрия?

от Агенция Имоти Варна

ivlog.JPG

Интересът на българина към недвижимите имоти не е случаен. Почти всички ние имаме някаква недвижима собственост или искаме да придобием такава и съвсем естествено цените на които можем да купим или продадем ни вълнуват. Съвсем нормално е в такъв случай и медиите да имат повишен интерес към новините , касаещи недвижимостите .

66666t.jpg

Но това което наблюдаваме напоследък е направо смайващо. Вече всеки, който има черен панталон и изгладена риза с дълъг ръкав, е набеден за експерт и анализатор на сектора недвижими имоти, по телевизии и печатни медии вървят прогнози, дават се цифри и проценти, посочва се точно какво ще стане със земеделските земи, градските жилища, ваканционните апартаменти, точка по точка в близко и далечно бъдеще. И нас, като ни срещнат познати , вместо здравей чуваме -”Казвай сега какво става с недвижимите имоти”. Имаме чувството, че се развива някаква , да я наречем, икономическа хипохондрия-има ли или няма криза у нас, но започваме да развиваме кризисни симптоми от непрекъснато говорене на тази тема.

На всички , които прекалено се вълнуват от кризи, фалити, сринати пазари, обезценени акции, падащи индекси и т.н. искаме да напомним следното. Не е имало никакви природни бедствия или война и материалните активи в засегнатите страни не са разрушени -сграден фонд, коли, заводи,пътища и т.н. и т.н. са си на мястото и трябва да се отнасяме по-внимателно към съобщения за големи загуби- или някой е загубил нещо, което действително не е имал или някой друг е спечелил в момента на неговата загуба, тъй като парите, в частност доларите, имат стоково покритие и като отбелязахме по-горе материалните ценности са си на мястото. Това е криза , идваща от банковия сектор, а не от реалния. Безспорно и неподлежащо на съмнение е влиянието на кредита върху икономиката, както и доверието в банковата система, а също така влиянието на лихвените проценти и паричното предлагане на централните банки(където ги има-напр. не много хора знаят , че Федералния резерв, изпълняващ роля на централна банка на САЩ, е всъщност частна корпорация).И тази финансова криза, по тези канали, в крайна сметка се отразява на реалния сектор на икономиката. Загубите ще са от евентуално забавяне на производството, от непроизведени материални активи и услуги.

hung.jpg

Но да се върнем пак на дълбоките и обширни анализи и прогнози на сектора недвижими имоти. Тук истината е следната- никой не може да отгатне бъдещето. Бъдещето е уравнение с прекалено много неизвестни и няма човек , който да реши такова уравнение. Добрите професионалисти и анализатори от бранша недвижими имоти могат преди другите да усетят някои признаци за дадено събитие, но това събитие е вече на практика настъпило, т. е. те не виждат в бъдещето, а правят по-дълбок анализ на настоящето. С това искаме да кажем-отнасяйте се крайно резервирано към всякакви икономически прогнози. Самите ние сме правили публикации с думата „прогнози” в заглавието, но повече от гледна точка на индексацията в Google, отколкото като възможност за надникване в бъдещето. Ето едно отлично изречение: Икономист-човек който утре ще знае защо прогнозата му, дадена вчера, не се е сбъднала днес.

Още нещо по въпроса за това „как да се борим с кризата”. От една страна България преживя такава икономическа буря преди ок. 10 години, че сегашните събития са като лек повей на вятъра . От друга страна, ние имаме такъв потенциал за подобряване на икономическата ситуация у нас, че можем да тушираме всякакви кризи и негативни външни влияния с едно истинско подобряване на условията за правене на бизнес. Освен мерките , за които сега се говори от икономисти и правителство , ние бихме си позволили да посочим следните неща , които ако се направят, ще повишат стандарта на живот , а от там и привлекателността на имотите в нашата страна и техните цени. При това, тези мерки са или безплатни, или много евтини , а и при добро желание приложими веднага.

no-time.jpgwork.jpg

1.Чистота. Нашата Родина-България е най-мръсната страна в Европа. Вече е крайно време да я почистим и поддържаме както трябва, в наистина европейски вид.

2.Рязко подобряване на всякакъв вид административно обслужване. Начина на работа на разните инстанции и сроковете са направо плашещи.

3.Незабавно решаване на въпроса с дисциплината на пътя. Не може страна от ЕС да има такова мутринско и с пълно незачитане на законите шофиране.

4.Решаване въпроса с битовата престъпност. Скоро излязоха шокиращи данни за броя полицаи в различните страни и видяхме,че сме безспорни лидери по брой такива на глава от населението, така че какъв е проблемът?

5.Крайно време е градоустройството и планирането да влезе в пълна сила, защото проблемите , които създава безразборното и без никаква инфраструктура строителство са изключително сериозни и много,много трудно отстраними.

6.Подобряване на обслужването във сферата на туризма и недвижимите имоти. Повече като отношение към клиента, отколкото като спазване на етикеции и правила.

Ако направим ето тези несложни и нескъпи неща, които отблъскват чуждестранните купувачи, сме уверени , че имотите в България ще станат отново атрактивни и търсени от тях. Вместо постоянно да анализираме , говорим и да даваме мрачни прогнози.

Искаме да отбележим още нещо за недвижимите имоти-при ситуации като тази-на известно изчакване от страна на купувачите, всъщност търсенето им е само отложено във времето. Ако на човек, който пие по три кафета на ден, му бъде забранено лекар от да пие 10 дни кафе, едва ли на единадесетия ден той ще изпие 33 кафета. Но ако някой има необходимите средства и месечни доходи, за да си закупи ново или по-добро жилище и има нуждата да го направи , ако не сега , то неминуемо той ще го направи в най-близко бъдеще.

Да видим сега какво толкова става и на кредитния пазар. Нека да направим едно изчисление . Ако някой е взел кредит 100 000лв. за двадесет години-доста типичен пример, то неговата месечна вноска би била ок. 776 лв. при 7% годишна лихва и 837 лв. при 8% годишна лихва.Разликата от 60 лв. не е много приятна, но едва ли би била фатална за кредитополучателя. Искаме да напомним и че , поне за сега ,към днешния ден, по-напред тенденцията e Фед и ЕЦБ да понижат (или поне да задържат) лихвения процент, отколкото отново да го повишат.

В заключение искаме да обобщим-едва ли има някой, който може да предскаже икономическото бъдеще. България има такъв потенциал за развитие, толкова неща за правене в икономиката и в частност в недвижимите имоти, че ако поне една част се осъществят, едва ли толкова много ще усетим някаква криза.

Иди в сайта на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА