Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Липсата на ексклузивност-може би основният проблем при продажбата и посредничеството с недвижими имоти

от Агенция Имоти Варна

ivlog.JPG

При продажба на недвижим имот собственикът има две възможности пред себе си: да продава сам или да работи с агенция за недвижими имоти. Предимството на първия начин е, че се спестява комисионната, предимствата да се продава (и купува) с агенция са много и няма да ги споменаваме тук.

При положение, че е избран пътят за продажба с посредник, т.е. с агенция за недвижими имоти, се наложи практиката това да не става ексклузивно, т.е. с даване на избрания посредник на изключителни права за продажба за определен срок, а имотът се предлага на десетки посредници за продажба с мисълта, че така фирмите ще се конкурират помежду си, или пък като се предлага от много посредници, ще се продаде по-бързо и по-скъпо. Това е дълбоко погрешно схващане, което води до големи и излишни разходи от страна на всички участници в този процес – продавачи, купувачи и посредници . Практиката за даване на изключителни права за продажба(ексклузивни права) на един посредник е утвърдена във всички страни с развит пазар на недвижими имоти отдавна .

Проблемът с наложената схема на работа в бизнеса с имоти е много голям. Поради ред причини – липсата на посреднически агенции до преди 15 години, все още слабата бизнес култура на участниците в този процес – продавачи, купувачи и посредници, преекспонирането на някои нередности и измами, се утвърди една много неправилна практика на работа, водеща до разпиляване на неимоверно количество енергия и усилия, до оскъпяване на процеса на покупко-продажба, до загуба на време от всички участници в този процес – продавачи, купувачи и посредници.

Къщата се нуждае от козметичен ремонт

Например, някой решава да продаде някакъв имот. Общоприетата практика сега е продавачът да мине през колкото може повече агенции за имоти, където да го обяви за продажба, да пусне обява във вестниците, да разгласи на близки и познати. Първоначалният резултат от такъв начин на продажба понякога е много обнадеждаващ-телефоните започват да звънят, интересът към имота е голям, започват евентуално и огледи. Оказва се, че по обявата звънят част от агенциите, при които имота не е даден за продажба. При по-атрактивен имот могат да започнат и множество огледи, естествено в голямата си част пак от фирми от бранша. У продавача се създава една измамна илюзия за голям интерес (често изразена с думи като-„идваха от едни фирми, заснеха го, пуснат е в интернет”). Често може да се получи ситуация, при която един купувач отива на оглед на един и същ имот с различни посредници, защото не предполага това (а и посредниците също). Чували сме изказвания от продавачи, че така агенциите се конкурират и едва ли не се надпреварват да продадат имота им, което е точно обратното на истината. НИКОЯ АГЕНЦИЯ НЯМА ДА ХВЪРЛИ ГОЛЕМИ УСИЛИЯ И СРЕДСТВА ЗА ПРОДАЖБА НА ИМОТ, ОБЯВЕН НА МНОГО МЕСТА ЗА ПРОДАЖБА И КОЙТО СЪЩЕВРЕМЕННО СОБСТВЕНИКЪТ СЪЩО ПРОДАВА САМ. Често резултатът от такъв тип продажба на имот е голямо разочарование – или няма продажба, или продажба на цена под тази, която би могъл реално да вземе, или продажба след години. Объркани са много планове за бъдещето, пропуснати са много възможности, направени са безсмислени усилия. А истината е следната: ако собственикът е решил да ползва посредник, най-добре е да си избере по някакви критерии(писали сме за това тук) само една агенция, да сключи ЕКСКЛУЗИВЕН договор с нея за някакъв срок(което означава договор за даване на изключителни права на посредника да продава възложения му имот).По този начин интересите и на продавача, и на купувача, и на посредника са максимално защитени. На продавача, защото агенцията ще знае, че само тя продава този имот и ще вложи максимум усилия и ресурси за продажбата му, като в същото време може спокойно да си партнира и с другите агенции на пазара. На купувача, защото ще знае, че този имот се продава само тук, само на тази цена, като цената ще е най-ниска, защото се продава по най- евтиния начин. На посредника, защото само той ще продава този имот, ще го рекламира по-най добър и ясен начин, без притеснения,че усилията му могат да отидат напразно.

ok.jpg

Може би много читатели ще възразят на написаното по-горе, но практиката на договорите, даващи изключителни права за продажба на недвижими имоти неминуемо ще се наложи и в България и колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за всички участници в процеса.

От екипът на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА

 

Иди в сайта на АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА