Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Комисионни на агенциите на недвижими имоти-отговори на често задавани въпроси

от Агенция Имоти Варна

ivlog.JPG

 1. Колко е комисиона на фирмите за недвижими имоти .

Обичайната комисионна е 3 % от стойността на сделката(цената на имота ). Тя е общоприета за бранша и е взаимствана преди години от страни с по-развит пазар от нашия(и доста по-високи цени). Естествено може да се договори и друга комисионна , според случая -по-голяма или по-малка.

 1. От кого вземат фирмите за недвижими имоти комисионна- от продавача, от купувача или от двамата?

Комисионна при сделка дължат и двамата-единия за това,че имотът му е бил продаден,а другия за това, че му е намерен подходящ имот и за последващото обслужване до нотариалното изповядване. Ако двете страни са обслужват от един брокер (една агенция), той взема комисион и от двете страни.  Ако  всяка от страните по сделката  е представена от свой брокер, то естествено купувачът  и продавачът заплащат  на този,който ги обслужва.

Все повече се налага практиката,когато някой купувач се обръща към свой брокер , за да му намери подходящ имот и да го придружава в сделката . В този случай комисионна се дължи само на него.

 1. Кога се плаща комисионното възнаграждение?

Комисионното възнаграждение се плаща в момента на подписване на предварителния договор за покупко-продажба на имота , а при липса на такъв-преди нотариалното изповядване на сделката.

4. Какъв документ се издава срещу получената сума ?

За получената комисионна се издава фактура от агенцията за недвижими имоти.  

     5. Какво трябва да направи брокера за комисионната, която получава.

  Всичко! Ако сте купувач , от вас се иска само да харесате имота(и естествено да го платите), а ако сте продавач-да докажете собствеността си върху имота(с нотариален акт или друго), да осигурите достъп до него и да получите продажната цена. Всичко останало -набавяне не на необходимите документи, проверки по имота, евентуални консултации с адвокат или нотариус, цялостното сглобяване на сделката, и т. н. е задължение на агенцията и е включено в цената.

   

  Още по темата за задълженията на агенциите за недвижими имоти към клиентите можете да прочетете тук.

  Иди в САЙТА НА АГЕНЦИЯ ИМОТИ ВАРНА