Имоти във Варна
от Агенция Имоти Варна
Недвижимость в Варне
от Агентства Имоти Варна
Properties in Varna
from Properties-Varna Estate Agency

Ще се отрази ли глобалната криза в ипотечния и банковия сектор на пазара на недвижими имоти у нас?Анализ от екипa на АГЕНЦИЯ “ИМОТИ ВАРНА”

от Агенция Имоти Варна

  Поводът да напишем тази статия стана интервю по btv на „експерт по недвижимите имоти“за състоянието на пазара у нас и за възможността от криза в имотния и строителния сектори. Този „експерт” в големи кавички  дава прогнози и мнения за имотния пазар у нас вече доста години и колко са се сбъднали, можете да разберете ,като напишете името му в google и прочетете по-старите му публикации. Въпросният господин изказва мнение, че цените на имотите са изкуствено завишени(дори и петкратно), че предлагането в пъти превишавало търсенето, и на финала,че е крайно време държавата да регулира и този сектор . Ние предлагаме да се издири този човек, който може изкуствено да завиши цените на имотите, при положение, че на този пазар участват десетки и стотици хиляди най-различни субекти, да се направи министър председател на България и да се номинира за Нобелова награда за икономика. Интересно е и как въпросният „експерт” вижда намесата на държавата в регулиране на цените на имотите-например пределни цени или задължителни цени по региони, градове и квартали .Такава намеса дори и през социализма нямаше и е абсолютно нелогична и недопустима при пазарна икономика.

imoti-varna17.jpg

Несъмнено процесите по света, по един или друг начин, намират някакво отражение и у нас и страната ни е изложена на външни рискове. Увеличаващите се цени на енергоносители, на суровини и основни храни са един от пътищата, по който влиянието на световната икономика достига до нас и косвено до имотния пазар. Но за нас главният въпрос е разразилата се финансова криза, започнала от ипотечния сектор в САЩ, какво влияние би могла да окаже на пазара за недвижими имоти в България. Веднага бързаме да кажем, че по наше мнение , това влияние би могло да бъде само косвено и слабо. Повторение на американския сценарий , с невъзможност за изплащане на кредитите по ипотечните заеми, е крайно невероятен. За това няма и никакви индикации в нашата икономика, напротив-проблемните кредити са с много нисък дял, нивото на лихвения процент не е и  никога не е било много ниско (не се наблюдават изкривявания, породени от неравновесието на спестявания и инвестиции) . Едва ли и повишението на лихвите по вече отпуснатите кредити с 1% би смутило много кредитополучателите. Но глобалното намаляване на инвестициите в недвижими имоти и повишената предпазливост в инвестирането може да се очаква да се отразят по някакъв начин и у нас. На първо място това би могло да има отражение при ваканционните жилища и апартаменти, а също и върху покупката на селски имоти. На второ място е възможно негативно отражение и върху финансираните от институционални инвеститори големи проекти. Косвено отражение върху вътрешното платежоспособно търсене би имало и намалената доходност от БФБ. В голяма степен смятаме, че тези негативни възможности ще се тушират от увеличаващото се вътрешно търсене (особено на градски жилища) в резултат на нетния ръст на брутния вътрешен продукт (очакван ръст за 2008г -5.5%-6.5%), от започващите големи публични инфраструктурни проекти,финансирани от ЕС, от привлекателните данъчни условия у нас (въведения плосък 10% данък печалба за фирми и граждани). Не очакваме намаляване на достигнатото ниво на кредитиране на гражданите и фирмите в България.

burmingam07.JPG

Освен това , българските агенции за недвижими имоти (а и някои големи строителни компании ), са много активни на международния пазар за недвижими имоти, участват в множество изложения, рекламират българските недвижимости навсякъде. Достатъчно е да посетим някои от големите международни портални сайтове , за да се убедим,че българските фирми имат водеща позиция. Очакваме да бъдат намерени купувачи за родните имоти и от някои нови страни, а към тези, незасегнати от кризата, да бъде проявено по-засилено внимание.

Иди в сайта на АГЕНЦИЯ “ИМОТИ ВАРНА”